maanantai 10. lokakuuta 2016

Koiraystävällinen Skotlanti

Skotlannissa on varsin erilainen koirakulttuuri kuin Suomessa - sen olen todella saanut huomata näiden parin vuoden aikana, mitä olen täällä asunut. Ero ei suinkaan ole negatiivinen, vaan erittäin positiivinen, sillä voin valehtelematta todeta, että Skotlanti on koiraystävällinen maa.

Untitled

Koirat ovat käsittääkseni aina olleet melko iso osa skotlantilaisten arkea, sillä kauan sitten ne saivat juosta kylillä vapaana, tulivat omistajiensa kanssa kauppaan odottaen ulkona rauhassa yksin ilman kiinni sitomista (osa tekee niin edelleen) ja ne palasivat joka ilta takaisin kotiinsa, vaikka olisivatkin päivällä seikkailleet omien koirakaveriensa kanssa. Nyt on hieman enemmän rajoitteita, mutta suhtautuminen koiriin on edelleen hyvin avoin.

Skotlannissa ei ole Suomen tavoin kiinnipitoaikaa, vaan koirat saavat liikkua vuoden ympäri vapaana. Puistoissa ihmiset ja koirat viettävät harmoniassa aikaa karvaturrien rellestäessä, nuorten ollessa piknikillä ja lasten leikkiessä, eikä se kaada maailmaa, jos tuntematon koira tulee pyytämään vieraan koiran mukaan leikkiin. Toki joillain on eriävä mielipide siitä, mikä on sallittua, mutta aika pitkälle pääsee etiketillä, ettei hihnassa olevien koirien luokse päästetä koiraa ilman lupaa, mutta irti olevat koirat sen sijaan ovat ”vapaata riistaa". 

Koirapuistoja ei meillä päin tosiaan ole, sillä niille ei ole tarvetta, kun koirat saavat juosta sydämensä kyllyydestä metsissä, puistoissa ja yleisillä lenkkireiteillä. Maan viljelijöiden pelloilla ei saa pitää koiraa irti, jos siellä on karjaa, mutta jotkin lenkkireitit kulkevat peltojen läpi, milloin koiran voi taluttaa hihnassa karjapellonkin läpi. Laissa on ohjeet siihen, miten maanviljelijöiden alueella tulee käyttäytyä koiran kanssa, mutta itse olen huomannut, että jokaisella farmarilla on hieman omat sääntönsä, joista kannattaa ottaa selvää paikallisiltä ennen pellolle menemistä, sillä joidenkin käsite karjaa/viljelyä häiritsevästä koirasta on hieman laaja. Karjaa häiritsevän koiran saa tosiaan maanviljelijä ampua, mikä on hieman tulkinnanvaraista farmareiden keskuudessa edelleen. Luonnonsuojelualueilla koirat saavat juoksennella ja nauttia vaihtelevasta maastosta, eikä kansallispuistoissakaan ole kieltoja koirien suhteen, vaikka maassa pesivien lintujen pesimäaikaan Aviemoren metsissä pyydetäänkin, että koirat pidettäisiin hallinnassa (eli poluilla), etteivät ne häiritse pesimärauhaa.

A photo posted by Jet & Patches (@landseerjet) on

Monet tapahtumat ovat myös oikein suotuisia koirien suhteen, sillä suuressa osassa epävirallisista juoksukilpailuista (esim. parkrun ja osa hyväntekeväisyyskisoista) koirat saavat canicrossata, Lanimerien tyylisiin kyläjuhliin koirat ovat usein tervetulleita, eikä koirien oleskelua ole kielletty toreillakaan. Myöskin eilen ulkona olevalla pienellä kirppiksellä oli varmaan yli kymmenen koiraa.

Useampikin niistä paikoista, jotka helposti tulee leimattua vain ihmisille tarkoitetuiksi oleskelupaikoiksi sallivat koirien läsnäolon mukisematta täällä. Skotlannissa suurimmalla osalla rannoista koirat saavat viilettää vedessä ja hiekalla vapaasti ihmisten seassa lukuunottamatta paria poikkeusta, jotka eivät edes ole Skotlannin yleisimpiä rantoja. Tietääkseni yhdelläkään rannalla ei ole kuitenkaan suoranaista kieltoa koirista. Rantojen lisäksi pubit ja yhä useammat kahvilat antavat koirien tulla lounaalle tai teelle ihmistensä kanssa - osa jopa myy koirille omat tarjoilunsa! Kauppojen määrä, joissa koirat ovat tervetulleita on edelleen nousussa, ja Jet vierailikin viikonloppuna kanssani puutarhakaupassa, sekä sitä aiemmin urheilutavaraliikkeessä. Skotlannissa on kauppakeskuksien lisäksi retail park-nimisiä kaupparivistöjä, joissa liikutaan ulkokautta kaupasta kauppaan, ja ainakin Glasgowissa olen nähnyt useamman koiran kauppojen ulkopuolella talsimassa ja kahviloiden pihaterasseilla makoilemassa omistajiensa seurassa.

Matkustaminen koiran kanssa julkisessa liikenteessä on suhteellisen helppoa jopa Jetin kokoisen möhkäleen kanssa. Jet on matkustanut bussilla useampaan kohteeseen varmaan lähemmäs kaksikymmentä kertaa, ja ainoastaan kerran kuski on ajanut ohitse, koska hän ei halunnut ottaa koiraa kyytiin. Matkustajien keskuudessa Jet herättää lähinnä ihastusta, joten se saa aika usein rapsutuksia. Junalla pääsee ainakin Scotraililla matkustamaan kahden koiran kanssa ilman lisämaksua, eikä erillistä lemmikkivaunua ole, vaan koiran kanssa voi mennä istumaan ihan, mihin huvittaa. Useamman koiran kanssa matkustaessa tulee maksaa pieni lisä. Lauttojen säännöt koirista riippuvat pitkälti yhtiöstä, mutta Cumbraen saarelle Jet ainakin pääsi ilmaiseksi.

Perhelomille monet haluavat ottaa rakkaan koiransa mukaan, mikä on varmasti suuri syy siihen, että useimmille leirintäalueille saa tuoda koiria mukanaan. Koirien täytyy itse leirintäalueella yleensä olla kiinni, mutta lenkkireiteillä ne voivat taas juosta, niin paljon, kuin haluavat, mitä suurimmalla todennäköisyydellä. Hotelleissa tai hostelleissa en ole yöpynyt koiran kanssa, mutta niitäkin, missä koirat saavat yöpyä taitaa löytyä aika helposti yhden yön visiitteihin tarkoitettujen Bed and Breakfastien lisäksi.

Untitled

Skotlannissa tosiaan saa perusarjessa ja matkustaessa koiran mukaan melkein, minne vain, ellei nyt ihan ruokakauppaan ole menossa. Avoin ja sopuisa koirakulttuuri on jotain, mitä arvostan, sillä se on, sekä koirille, että omistajille mukavampaa, eivätkä koirattomatkaan tunnu siitä valittavan.

Miltä Skotlannin koirakulttuuri teistä kuulostaa? Jäikö kysyttävää?

6 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Esimerkit muiden maiden koirakulttuureista ovat aina oivia aiheita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ovat kyllä ehdottomasti, itse ainakin tykkään lukea eri maiden kulttuurieroista etenkin koirien suhteen - sun blogissa tulikin hyvin esille juurikin Saksan ja Suomen kulttuurieroja. :)

   Poista
 2. Ihanasti ja selkeästi kirjoitettu postaus, lisää näitä ;) Skotlannin koirakulttuuri on ainakin tästä omaan korvaan sellainen, minkä Suomessa pitäisikin, mutta tietysti kaikki pitää ottaa tarkasti huomioon ennen kuin vastustaa.
  Ihana tuo ensimmäinen kuva! <3

  VastaaPoista
 3. Tarkotitko "Bed & Breakfast"? :D t. pilkunviilaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho hups, hassu etten tuota virhettä huomannut tarkistaessani tekstiä ennen julkaisua! :'D

   Poista

Koirakolmikko kiittää kommentistasi!